welkom

op de ontdekkingsreis van kleur!

follow our awesomeness
  • Geen producten in je winkelmand.
sidearea-image sidearea-image
naar boven

Lakens wassen, het is zo’n taakje dat we niet allemaal even graag doen. Nochtans vindt bijna iedereen het héérlijk om in verse lakens te liggen. Toch? Maar hoe vaak moet je nu precies je lakens wassen om gezond en hygiënisch te slapen? We zochten het even voor je uit!

Hoe vaak lakens verschonen?

Een derde van de dag breng je door in je bed. Je slaapt er niet alleen, je zweet er ook – in de zomer nog wat meer dan in de winter – en je laat er dode huidcellen en huidvet in achter, zelfs als je je wast voor je gaat slapen. Beddengoed wassen doe je dan ook best één keer per week. Tweewekelijks lakens verversen is ook aanvaardbaar, zeker in de winter. Onthoud ook: het is niet omdat je de viezigheid niet met het blote oog ziet dat het er niet is. Als je langer wacht met verversen, sijpelen de vuile stofjes sneller in kussens en matras – en die zijn iets lastiger om frequent te reinigen.

Ververs je je bed minder frequent? Dan verhoog je de kans op huisstofmijten en bacteriën die worden aangetrokken door de viezigheid. Eet je regelmatig in bed? Kruimels lokken allerlei beestjes aan, dus verschoon je beddengoed (en de vloer onder je bed) regelmatig. Slaapt je huisdier naast je? Supergezellig, maar hou het hygiënisch door je dier goed te verzorgen, je slaapkamer dagelijks te verluchten en je beddengoed minstens wekelijks te wassen.

 

 

Hoe wassen?

Gewoon alle bedlinnen in je wasmachine gooien, wasmiddel erbij en klaar? Welja, maar hou toch maar rekening met enkele factoren die het resultaat beïnvloeden. Prop je wasmachine niet vol, zodat je geen witte strepen veroorzaakt. Controleer ook even de wasinstructies. Het 100% percale katoenen beddengoed van BeauNoir mag je wassen op 60°C. Mijten maken bij die temperatuur ook geen kans meer – ideaal!

Het is maar logisch, maar toch: vergeet ook zeker de kussenslopen niet. De kussens zelf? Was die minstens elk seizoen eens. Mag je kussen niet in de wasmachine? Leg het dan in de diepvriezer: door de kou bevriezen de beestjes. Heb je een matrasbeschermer? Was die dan ook minstens elke maand, en in de zomer nog wat vaker.

Vergeet je matras niet

En dan blijft nog de matras zelf over! Draai ze elke maand om en stofzuig ze regelmatig. Om geurtjes te verwijderen, kan je er natriumbicarbonaat op strooien. Dat poeder neemt de geurtjes op en kan je na enkele uren met de stofzuiger wegnemen. Vlekken kan je verwijderen met speciale vlekkenverwijderaar of wat water en zeep, maar zeker niet te veel, want dan zou je net schimmels kunnen veroorzaken. Of ga aan de slag met een stoomreiniger!

Een extra voordeel van wekelijks je lakens wassen als je BeauNoir-bedlinnen in huis hebt? Je kan gewoon elke week wisselen tussen de mooie kleuren ❤️, ideaal, toch?