welkom

op de ontdekkingsreis van kleur!

follow our awesomeness
  • Geen producten in je winkelmand.
sidearea-image sidearea-image
naar boven

Praat jij weleens in je slaap? Vraag je je af waarom je dit doet? Ondervind je er last van? Of misschien wel je partner? Of je nu gewoon mompelt in je slaap of hele conversaties of monologen uit, praten in je slaap is een slaapstoornis die tijdens iedere fase van de slaap kan optreden en die invloed kan hebben op je gezondheid – ook al ben je je er meestal niet bewust van dat je het doet. Wij gingen even op onderzoek voor jou!

Wat is het eigenlijk?

Als je in slaap valt, komen er in je hersenen twee stoffen vrij, glycine en gamma-aminoboterzuur. Ehm, wat? Dat zijn twee stofjes die ervoor zorgen dat je lichaam ‘verlamd’ wordt. Ook je stembanden. Maar soms is er dus een storing, waardoor je wél nog klanken produceert. Oeps. Wat zich dan in de hersenen afspeelt, kan naar de buitenwereld ontsnappen.

 

 

Waarom praat je in je slaap?

Praten in je slaap kan verschillende oorzaken hebben. In het ‘beste’ geval is het te wijten aan stress, slaaptekort, alcohol of koorts. Een paar tips in dat geval:

  • Pak de bron van je stress aan in de mate van het mogelijke.
  • Probeer een gezond slaapritme op te bouwen en voldoende te slapen (blog: hoeveel slaap heb je nodig?).
  • Drink niet (te veel) vooraleer je gaat slapen.
  • Behandel je koorts.

Maar het fenomeen kan ook voorkomen bij een depressie of het kan een bijverschijnsel van een ernstige(re) slaapstoornis zijn, zoals apneu (ademstilstand tijdens het slapen) of nachtmerries. In dat geval is het belangrijk dat je je laat helpen. Wellicht is het praten in je slaap dan ook frequenter of luider. Het praten in je slaap op zich is in principe niet schadelijk, maar de onderliggende reden ervan kan dat wel zijn.

Eén van de oplossingen tegen praten in je slaap? Op tijd in en uit bed! Kruip onder BeauNoir-lakens en geniet van welverdiende nachtrust. 🖤

Wat ze je dan?

Ha, goede vraag, maar ook één die vaak geen antwoord heeft. De slaper zelf herinnert het zich namelijk niet en de toeluisteraar kan het niet begrijpen. Als hij dat toch kan, kan de inhoud van het gebrabbel niet serieus genomen worden. En misschien maar goed ook …

Kan je er iets aan doen?

Over het algemeen heeft de bedpartner van een slaapprater er meer last van dan de slaapprater zelf. Neemt jouw slaapstoornis ernstige vormen aan of komt het praten in je slaap in een bepaalde periode te veel voor? Dan ga je misschien best even langs bij de dokter. Misschien slaap je niet voldoende of is er een onderliggend, ernstiger probleem met je slaapkwaliteit.